В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Доларът вече е номер едно актив убежище на пазарите

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 18.03.2020

20:04 | 18 март 2020

Днес Dow Jones се понижава с близо 7.5%, S&P 500 със 7%, така че всички печалби от вчерашната търговия са напълно заличени. Движенията се диктуват изцяло от разпространението на коронавируса. Това каза Мартин Митренцев, форекс анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

„Днес бе премината границата от 200 хил. заразени с коронавирус и ставаме свидетели на огромни спадове. Отбелязва се точно месец от рекордните върхове на Wall Street. От тогава насам Dow Jones се е понижил с близо 10 хил. пункта до 19.7 хил. пункта, което е спад от 32%". 

Той допълни, че S&P  в този период отчита спад от хиляда пункта.

"Над 30% са спаднали щатските борси за последния месец. Европейските борси отчитат дори по-голям спад – 35%, като един от най-големите губещи е DAX. Моментът е доста драматичен за всички икономики". 

Митренцев отбеляза, че няма сигурност кога ще има най-голямо развитие на вируса и кога ще бъде ограничен. 

"В тази ситуация дори активи убежища като златото регистрират сериозни спадове. Цената на златото отчита спад от близо 10% за последните 10 дни. Повечето инвеститори нямат сигурност, тъй като с всеки изминал ден заразените с коронавирус се увеличават". 

По думите му е любопитно, че през последните дни стойността на долара отчита сериозни ръстове. 

"Виждаме огромни спадове на всички конкуренти на долара. Доларовият индекс в момента се търгува на над 101 пункта. Виждаме 8% ръст за последните 9 дни при долара. Спокойно можем да кажем, че доларът е номер едно актив убежище на пазарите". 

Вижте целия разговор във видеото.