В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Психология на инвеститорите по време на криза

Д-р Боян Иванчев, преподавател по поведенчески финанси, В развитие, 18.03.2020

19:52 | 18 март 2020
Обновен: 04:26 | 7 юни 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предстои ни едно отрицателно тримесечие в целия свят, след това вероятно и второ тримесечие, т.е. влизане в техническа рецесия. Това коментира д-р Боян Иванчев, преподавател по поведенчески финанси, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.  

“Но след това, ако приемем, че ние хората бихме оцелели, а това със сигурност ще се случи, би следвало да има възстановяване на пазарите. Това е интересен период за избор на определени ценни книжа, като разбира се, там инвестиционният хоризонт е 5-7 години”.  

Инвеститорите, потребителите и светът е са в паника, отбеляза той и обясни, че на борсовите пазари обикновено всеки има възможност да осмисли дадено решение - 15-30 минути например.  

“Когато има някакво време за действие и нашият рационален дял на мозъка не се справя, това означава, че сме под влиянието на определени когнитивни и психологически склонности, които ни карат да бъдем ирационални. При такъв тип паника се активират различни психологически склонности. Една от тях е правилото на палеца, т.е. ние правим това, което обикновено сме виждали, че се прави”. 

Д-р Иванчев посочи, че ирационалното мислене е характеристика на всички инвеститори, включително и на институционалните.  

“Те също предприемат ирационални и панически действия, защото при движение от около 30% надолу на няколко от водещите индекси, тук определени модели избиват няколко стандартни отклонения, които са им заложени за стоп лосове. И при това положение се взема  загубата, изчаква се да минат няколко дни и после се мисли”.