В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Сегашната криза все още не е по-голяма от тази през 2007-2008 г.

Константин Арестов, икономист в СЕЕMarketWatch, В развитие, 17.03.2020

15:20 | 17 март 2020

Индустриалното производство в Китай спадна с 14%, продажбите на дребно също. Това ще се отрази на растежа през първата половина от годината. Въпросът е да има бързо възстановяване през втората половина. Но ако останалата част от света се забави, Китай също ще пострада. Рецесия в китайската икономика се очаква да има поне през първото тримесечие, заяви Константин Арестов, икономист в СЕЕMarketWatch, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Тази криза не е прераснала в по-дълбока от тази през 2007-2008 г. Нямаме все още дългова криза и притеснения около фалирали банки.".

"Трябва да предотвратим риска от вторично проява на вируса при връщане на хората на работните места", посъветва гостът.
Като добра новина той отчете, че Китай в момента се възстановява стоманодобивът. "Инвестиции, облекчаване на данъци биха могли да бъдат мерките при допълнително влошаване на ситуацията", твърди той.

Европа

"Мерките в Италия не бяха достатъчни. 25 милиарда евро не стигат, за да спасят Италия от рецесия, въпросът е такава рецесия да не засегне кредитоплатежоспособността. Ако тя все пак се случи, би било добре да се вземе спасителен пакет от еврозоната".

"Италия има богатство във финансови активи и злато на централната банка на страната - 2452 тона. Самите домакинства не са толкова задлъжнели колкото държавата. 100 милиарда евро биха били получени от златото, а публичният дълг е над 2 трлн. евро. Може да се стигне до продажба, но това няма да реши проблема. Кризата ще подсили растежа на лошите вземания", каза Арестов.