В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Covid-19 за бизнеса: Кога пандемията е форсмажор?

Адв. Жулиета Мандажиева, и адв. Невена Янева, В развитие, 16.03.2020

20:21 | 16 март 2020

Българският бизнес не залага предварително на защитата си при преговорите и при изготвяне на договорите си, а разчита на последващата фаза, когато се стигне до неизпълнение. Това не е правилен подход. Създалата се ситуация с Covid-19 е показателна. Това каза адв. Невена Янева в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“Добрата новина за търговците е, че дори да нямат форсмажорна клауса, българският търговски закон им позволява да се позоват на форсмажор”, посочи Янева.

"Българското право предоставя такава възможност - позоваване на непреодолима сила, за да се спре или прекрати договора. Това обаче е възможно, когато страните са добросъвестни”, отбеляза адвокатът.

Тя обясни, че ако преди пандемията бизнесът е бил в неизпълнение на договора, имало е забавяния, то той не може да се позове на тази клауза.

Адвокат Жулиета Мандажиева коментира ходовете, когато контрагентите са извън страната - български търговец не може да изпълни поръчка от предприятие в Италия например или обратното.

“Трябва да се знае, че подобни договори се уреждат от приложимо право, различно от българското. Основното нещо, което трябва да направят търговците, е да видят от кое право се урежда”, посочи тя.

Мандаджиева обясни, че ако няма изричен избор на право - може да се определи такова или да се предвиди.

“Това е една от най-сложните плоскости, върху която се развиват правните отношения”, каза експертът.

По нейни думи компаниите у нас трябва да се обърнат към Българска стопанска камара за изваждане на сертификат за форсмажор, да проверят заповедта на министъра на здравеопазването от 13-ти март и да са проактивни.

“Забавянето трябва да се избягва на всяка цена, защото попаднат ли в забава, без да са се позовали на форсмажор, компаниите вече не могат да го направят”, посочи Мандаджиева.

Гледайте целия разговор във видеото.