В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Анализатор: Начинът на действие на ЕЦБ заслужава доверие

Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, В развитие, 12.03.2020

18:59 | 12 март 2020
Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

До момента Кристин Лагард действаше много консервативно. Рано е да се каже дали ще продължи да го прави като гуверньор на Европейската централна банка, но спрямо така стеклите се обстоятелства, решението на институцията от днес е правилно. Това каза Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Решението на ЕЦБ от днес заслужава доверието, че ще поддържа на този етап финансовата стабилност в еврозоната”, посочи Фезелов.

Той отбеляза, че ЕЦБ, Федералният резерв на САЩ и Японската централна банка са взели такива решения, че да увеличат ликвидността на паричните маси, за да подпомогнат икономиката и производството.

Според него изказванията на Лагард и призивите за мерки и от правителствата все още не са сигнал за напълно изчерпаните амуниции на ЕЦБ.

“Лагард каза, че ако се наложи, ЕЦБ ще взима и по-решителни и крайни мерки. Банката все пак има и политически съвет, който се ръководи от Европейската комисия - т.е. в зависимост от ситуацията, тя ще реагира”.

По думите на Фезелов финансовата система няма да капитулира.

“Виждали сме и по-големи спадове на борсите. Въпросът е, че се събраха няколко фактора - пандемията от коронавируса, ценовата война между Саудитска Арабия и Русия...”.  

Анализаторът не очаква и “замразяване” на капиталовата активност.

“Капиталът е достатъчно свободен да се движи в световен мащаб и винаги търси най-добрите ниши, където може да бъде инвестиран или съхранен”.