В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

САЩ увеличават износа на оръжия, руският се свива: Какви са причините?

Питър Вейзман, старши изследовател в програмата за оръжия и военни разходи на Стокхолмския международен институт за изследване на мира, В развитие, 11.03.2020

19:31 | 11 март 2020
Питър Вейзман, старши изследовател в програмата за оръжия и военни разходи на Стокхолмския международен институт за изследване на мира. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Питър Вейзман, старши изследовател в програмата за оръжия и военни разходи на Стокхолмския международен институт за изследване на мира. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

САЩ увеличават преднината си пред останалите страни като най-голям износител на оръжия в света. В периода между 2015 и 2019 г. те са доставили оръжия на 96 страни, като делът им от общите доставки се увеличава от 31 до 36%. В същото време износът на оръжия от Русия намалява. Франция и Германия пък се опитват да играят все по-важна роля. Това каза Питър Вейзман, старши изследовател в програмата за оръжия и военни разходи на Стокхолмския международен институт за изследване на мира, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Вейзман посочи, че основните пазари на оръжия, които от години бележат значителни ръстове, са страните от Близкия изток - включително Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Египет, Индия и Австралия.

“В Европа има увеличено търсене на оръжия поради напрежението с Русия. Може да очакваме увеличение на вноса в няколко страни в Азия - Япония, Тайван и Южна Корея”.

Според госта доминацията на САЩ се дължи на добрата им технология и предлагането на оръжия в почти всички сфери.

“През последните 10 години много държави подобриха или възстановиха отношенията си със САЩ и много страни с големи бюджети чувстват, че имат полза от добрите отношения от гледна точка на оръжията”.

Много държави имат общ враг със САЩ”, отбеляза експертът.  

Той коментира, че макар Русия да губи позиции в този петгодишен период, страната е регистрирала сериозни ръстове на износа на оръжия в годините преди това. По негови думи спадът на руския износ се дължи на факта, че някои от основните ѝ пазари намаляват вноса на оръжия, като например Венецуела, която вече няма такива финансови възможности.

Вейзман отбеляза, че Китай значително повишава потенциала си в производството и износа на оръжия, но много страни не биха искали да внасят от азиатската страна по политически причини.