В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Бизнесът у нас губи най-вече от паниката около коронавируса

Иван Тошев, председател на Контролния съвет на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, В развитие, 11.03.2020

13:43 | 11 март 2020
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Върху бизнеса у нас влияе повече паниката от коронавируса, не толкова самото му разпространение. Компаниите ще загубят повече от нея. Това каза Иван Тошев, председател на Контролния съвет на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Тошев отбеляза, че по веригите на доставка вече започват да се срещат затруднения и у нас, което нарушава системата на работа.

“Не можем да пренебрегнем влиянието на околния свят. Забавянето на световната икономика ще се отрази и на българската”.

По думите на госта опасностите са най-вече за малкия бизнес, който няма възможностите за преструктуриране на големите дружества.

Според експерта компаниите, ориентирани към износ, трябва да се насочат към диверсификация на пазарите, на които оперират. Той отбеляза, че те могат да стъпят на нови такива или да възстановят връзките си на стари, като например тези от бившия социалистически блок.

“Бизнесът би трябвало да поиска от държавата да плати част от сметката за мерките, които му се налагат”.

Намирането на алтернативни източници на доставки и суровини е по-лесно”, отбеляза гостът, като обаче добави, че това повишава цената.

“Въпросът е кой ще плати сметката - дали държавата ще поеме част от нея, бизнесът или всичко ще се прехвърли към потребителите”.

Енергията на държавата сега трябва да се насочи към създаването на електронно правителство”, заяви Тошев. Според него това би помогнало съществено.

Вижте целия разговор във видео материала.