В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Маришкият басейн дава уникален шанс на България в енергийния преход

Юлиан Попов, бивш служебен министър на околната среда и старши политически съветник за ЦИЕ на Европейската климатична фондация, В развитие, 03.03.2020

13:30 | 3 март 2020
Юлиан Попов, бивш служебен министър на околната среда и старши политически съветник за ЦИЕ на Европейската климатична фондация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Юлиан Попов, бивш служебен министър на околната среда и старши политически съветник за ЦИЕ на Европейската климатична фондация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На местата, на които има лигнитни залежи, обикновете се намират най-големите електроцентрали. България има много земя, на която може да се разполагат нови възобновяеми мощности, без това да изисква изграждането на скъпа инфраструктура - например Маришкия басейн. Това каза Юлиан Попов, бивш служебен министър на околната среда и старши политически съветник за ЦИЕ на Европейската климатична фондация, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Според Попов регионът на ТЕЦ "Марица изток", който е лигнитен, е един от най-добре ситуираните в Европа и има “фантастични данни за много модерно индустриално развитие”.

“ТЕЦ "Марица изток" има около 15 хил. служители, повечето техници и инженери, които са невероятен капитал. Въпросът не е как да създадем работни места, а как да не загубим хората”, коментира Попов.

По негово мнение е необходимо да се развиват работни места с по-високи заплати и по-високо качество, като младите трябва да искат да устават у нас заради модерните индустрии, които могат да се изградят.

“Основната роля на държавата е да изгради цялостна интегрирана стратегия за развитието на Маришкия басейн”, изтъкна Попов, като добави, че в противен случай регионът "ще бъде разграбен на парче”.

“ТЕЦ "Марица изток" може да се превърне в индустриален клъстер на нисковъглеродната икономика, не само с национално, не само с регионално, а дори с европейско значение”.

Според Попов съдбата на ТЕЦ-овете у нас ще бъде определена от финансите, а развитието на "Марица изток" не бива да има общо с бъдещето им.

Той обаче изтъкна, че служителите в сектора, със съдействието на местните власти и профсъюзите, трябва да проявят повече инициатива и да потърсят възможностите за тях на фона на енергийния преход.