В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Коронавирусът може да забави внедряването на 5G

Юлиян Арнаудов - основател на TechTrends, В развитие, 25.02.2020

14:30 | 25 февруари 2020
Юлиян Арнаудов - основател на TechTrends. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Юлиян Арнаудов - основател на TechTrends. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Заради коронавируса могат да бъдат засегнати широк спектър от продукти и услуги в Китай, заяви Юлиян Арнаудов - основател на TechTrends, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

От една страна, гостът спомена, че Китай все още се води като "фабриката на света". "В нея се произвеждат и сглобяват голяма част от продуктите, които ползваме като потребителска електроника и големи индустриални решения, включително соларни панели", посочи той.

"Заради карантината наложи затваряне на фабриките за немалък период от време. Самите доставки също са блокирани или редуцирани".

"Вторият производствен елемент е това, че Китай е сред водещите доставчици на редките земни материали, от които определени компоненти на смартфони и телевизори се използват като ключови. При голямо блокиране на Китай това може да "удари" самата суровина", уточни Арнаудов.

"Технологиите са много засегнати, тъй като Китай произвежда, консумира и започва да развива технологиите сама. От друга стара, Япония и Южна Корея са силни в тези области".

Гостът подчерта, че при Apple дори с по-малко продадени устройства печалбата им няма да пострада толкова силно, както при компании, които са силно зависими от обема продадени единици - като Samsung, например.

"Има опасения, че ако ситуацията с коронавируса и затворените фабрики продължи, това ще повлияе не само на доставките на сегашния, но и на следващия модел iPhone".

"Технологичните компании си позволиха да станат толкова зависими от Китай в последните години първо заради производствените разходи, а и те натрупаха знания как да да правят бързо, лесно и евтино прототип на нехардуерен продукт и да започнат в бързи срокове производство при одобрение", отбеляза Юлиян Арнаудов.

"Ако има забавяне на пускането 5G мрежата, може да се усети в следващите етапи заради това, че доста от иновациите в сектора са в Китай. Развойната дейност ще бъде засегната много повече в дългосрочен план, ако вирусът продължи да бъде проблем за цялата търговска верига", каза още основателят на TechTrends.

За отмяната на Световния мобилен форум тази година, както и още интересни моменти от разговора чуйте във видео материала.