В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

До 2030 г. в технологичния квартал "Асперн" във Виена ще живеят 30 000 души

Георг Памър, управляващ директор, Aspern Smart City Research, Виена, В развитие, 24.02.2020

14:15 | 24 февруари 2020
Георг Памър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георг Памър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В технологичния квартал "Асперн" във Виена ще живеят повече от предварително планираните 20 000 души. Техният брой може да достигне дори 30 000. Това каза Георг Памър, управляващ директор, Aspern Smart City Research, Виена, в интервю на репортера Хюлия Айваз, излъчено в предаването "В развитие". 

По думите му "Асперн" е нов квартал във Виена. Първоначално там е имало изоставено летище, а после това пространство е използвано за построяване на нов квартал с жилищна и търговска площ, обясни Памър по време на конференцията Knowledge City 2020. 

Knowledge City 2020 е годишно събитие, посветено на темите за управление и развитие на градовете и общините, мобилността, транспорта, градоустройството и най-новите технологии. 

Предстои и да се направи напълно възобновяема енергийна система в квартала. "Това ще означава например, че сградите няма да са свързани с общата система и ще произвеждат енергията на място", каза експертът. 

Той посочи, че в сградите има всякакви фотоволтаици на покривите, соларни панели, топлинни помпи за сгряване и охлаждане. 

Управляващият директор на Aspern Smart City Research смята, че такива умни градове ще има и в други части на Австрия, както и в други европейски държави.

Памър обясни и че има голям интерес от страна на хората да живеят в този квартал, тъй като Виена расте, търсенето е огромно. "И всеки един апартамент веднага се купува", каза той. 

В квартала няма паркоместа. 

"Опитваме се да премахнем колите и да го направим възможно най-неудобно за собствениците на коли".

По думите му хората знаят това предварително и когато отидат там, те знаят каква е ситуацията и я приемат.

"Въпреки това, в практиката може да видим, че понякога някои хора не са доволни от тази ситуация, но въпреки това живеят там", каза той. 

Памър обясни и че идеята е била кварталът да има вид на европейски град.

"Да няма търговски центрове, а търговски обекти само на първите етажи, така че да може да обиколите всички магазини на пешеходно разстояние. Така изглежда мястото", обясни той.

Целия разговор гледайте във видеото.