В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Дигитализацията преобразява икономиката у нас, темпът обаче е бавен

Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff & Co., В развитие, 20.02.2020

14:39 | 20 февруари 2020
Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff & Co. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff & Co. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Процесът на тотално преобразяване на българската икономика с оглед на приноса на сектора на информационните и комуникационни технологии тече, скоростта обаче е сравнително бавна. Нещата трябва да се ускорят, акцентите в тази насока да са много повече. Това каза Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff & Co., в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Стойчев отбеляза, че за момента аналитични резултати и данни има основно само в частния бизнес в България. Според него трябва да се повиши дигиталната грамотност на населението, а шансът на страната е в навлизането на някоя голяма компания, която да открие свой център за данни тук.

„България има и специалистите, и чудесна локация за привличане на компания, която да отвори център за данни. Това, разбира се, не става лесно“.

Гостът коментира и мястото на Европа по отношение на дигиталната трансформация. Той отбеляза, че Старият континент няма компания аналог на някое от американските дружества в групата FAANG
(Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Google), чиято обща капитализация е в размер на 4.8 трлн. долара.

„От друга страна Европейският съюз загуби Лондон като най-голям ИТ център“, отбеляза Стойчев.

Според него обаче Старият континент може да се възползва от ситуацията около Huawei при надпреварата за изграждането на 5G мрежите.

„В Америка все още не могат да изградят такива мрежи и така фокусът се обърна към Европа, по-специално към Nokia и Ericsson”, посочи експертът. Той посочи, че американците вече са изразили готовност да инвестират в двете европейски компании, като би трябвало и самата Европа да го направи.

„Ето как от една страна 5G e в ръцете на европейците“, коментира Стойчев.