В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Хората имат нужда от примери за добра практика в дигиталния бизнес

Георги Малчев - управляващ директор на Xplora.bg и член на УС на IAB Bulgaria, В развитие, 19.02.2020

20:27 | 19 февруари 2020
Георги Малчев, управляващ директор на Xplora.bg и член на УС на IAB Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Малчев, управляващ директор на Xplora.bg и член на УС на IAB Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Наградите за интерактивен маркетинг IAB Mixx Awards ще се проведат на 19 март в София и ще се отличат глобалните дигитални постижения. Победителите от трите издания на конкурса досега вдъхновяват интернет общността и посочват бъдещите тенденции в бранша. Носителите на приза на журито на българските награди ще могат да се запишат за участие в световното и европейското издание на конкурса IAB Mixx Awards New York и IAB Mixx Awards Europe.

Уменията в сферата на дигиталния бизнес постоянно се променят. Основното предизвикателството пред хората, които търсят таланти, е разликата между уменията, които им трябват, и това, което могат да вземат на пазара. Това мнение изрази Георги Малчев, управляващ директор на Xplora.bg и член на УС на IAB Bulgaria, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Състезанието IAB Mixx Awards е световен формат, създаден от IAB, която е световна организация за дигитален маркетинг и добрите практики в тази област. Има нужда от етикет за добри практики.  От самото начало взехме някои от основните категории по света, придържайки се към подредбата им в САЩ и Европа", посочи гостът.

Малчев уточни, че категориите са разделени на съответните стратегии: разпознаваемост, потребителска ангажираност и инструменти (социални мрежи, пи ар).

"Запазени са ключовите четири критерия за оценка на дигитални кампании в световен мащаб - стратегии и цели, използване на медии и канали, креативност и резултат".

"Едното жури се занимава със стратегия, а другото оценява креативността. Категориите са 16 и може да кандидатстват както много големи, така малки компании и агенции", отбеляза гостът.

По думите на Малчев една от най-ревностно пазените категории е "Brave". "Друга любопитна категория е "Digital PR", която позволява малки пи ар агенции или компании, които са направили нещо интересно в пи ара в контекста на дигиталната среда, да бъдат отличени. "Digital Sales" е още една интересна категория", разкри той.

Малчев коментира и ползите от участието в глобалните награди и спомена, че би било страхотно да има повече български кандидатури.

Проучване на IAB Europe за човешкия капитал в дигиталния бизнес показва какви са предизвикателствата пред намирането на таланти в тази сфера.

"Много от хората на пазара нямат добра преценка за своите умения. Има търсене на технически умения. Сложен е и процесът по наемане на служители".

Георги Малчев изтъкна, че от съществено значение са и аналитичните инструменти и видео маркетингът. Той смята, че самоподготовката не може да отпадне и върви паралелно с класическото образование.

"Европейското проучване показва и че много от кандидатите имат нереалистични очаквания за възнаграждението на своя труд".