В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Коронавирусът удря най-сериозно износа на петрол от Саудитска Арабия и Иран

Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX, В развитие, 18.02.2020

14:43 | 18 февруари 2020
Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В началото на втората половина на годината нещата в Китай ще се нормализират след проблемите на страната с коронавируса. От прекъсването на процесите там ще пострадат китайската, азиатската и световната икономика като цяло. Това каза Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Според Шуманов Китай се справя добре с ограничаването на разпространението на коронавируса. Той добави, че влиянието на епидемията вурху петролните пазари може да се ограничи до понижение на търсенето с 435 хил. барела дневно – каквато беше прогнозата на Международната агенция по енергетика.

„Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори вече предприемат мерки, с които да се покрие тази разлика“, изтъкна гостът. Той отбеляза, че консенсусът в рамките на ОПЕК+ винаги е бил труден заради желанията на Русия и Саудитска Арабия да наложат волята си в Близкия изток, но все пак остава възможен.

„На следващото заседание на ОПЕК+ Русия отново ще се съгласи за намаляване на добива, тя има изгода от това“.

По думите на експерта около 60 долара за барел е нормална цена, а ОПЕК ще се справи с настоящия спад.

„В момента най-много страдат Саудитска Арабия и Иран, тъй като най-големият им износ е към Китай“, посочи Шуманов. Той отбеляза, че в сходно положение е Австралия, която изнася много суровини за Китай.

„Производителите на петрол не биха изпитали затруднения от по-ниските цени. Проблемът на Русия и някои други страни е, че бюджетите им са много раздути“.

Според госта пикът на американското шистово производство предстои. Какво още каза Шуманов – вижте във видео материала.