В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Политическата ситуация в Германия има три възможни изхода

Петър Щурм, политолог, Европейски университетски институт, В развитие, 17.02.2020 г.

13:16 | 17 февруари 2020
Обновен: 13:16 | 17 февруари 2020

Политическата ситуация в Германия след отстраняването на Анегрет Крамп-Каренбауер от ръководния пост в Християндемократическия съюз (ХДС) и на фона на загубата на електорат от традиционните партии, има три възможни изхода. Това мнение изрази Петър Щурм, политолог, Европейски университетски институт, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Според Щурм сценарият за скорошна оставка на правителството е валиден, макар и да не е най-вероятният, тъй като нито ХДС, нито социалдемократите имат интерес от това.

По думите на госта може да се стигне до предсрочни избори в Германия в края на годината, когато страната трябва да поеме европредседателството, което ще е подходящ момент за такива ясни и изявени промени.

Третият вариант е канцлерът Ангела Меркел да завърши мандата си”, отбеляза гостът.

Щурм коментира причините, довели от отстраняването на Крамп-Каренбауер. Според него основият проблем на политиката в Германия е липсата на нова голяма стратегия, на лидерство и на промяна на идеологията, които трябва да станат факт в големите традиционни партии.

“Много неща се случиха в международен план за времето, в което управлява Меркел”.

Щурм посочи, че идеята за продължение на идеологията на Меркел не е грешка, но пък е нормално моделът вече да се изчерпа.

“Крамп-Каренбауер имаше вътрешна задача да обедини партията, но външната беше по-важна - да спре оттичането на гласове към Алтернатива за Германия, Зелените и либералите”.

Гостът смята, че до разцепление в ХДС по-скоро няма да се стигне.

“Важно е да се види кой ще е начело на партията. Ако той е по-краен, коалицията едва ли ще довърши мандата си”.

Щурм отбеляза, че фактът, че германското общество е в процес на преосмисляне е нормален, а процесите в него са валидни за целия западен свят.

“Демокрацията като нобор от институции загуби част от своята легитимност. С идването на различни нови идеи и политики, интересът се връща, единственият проблем е това нещо да излезе извън контрол”, заяви политологът.