В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Какво да очакваме от извънредната среща на вътрешните министри на ЕС?

Джоунс Хайдън, ръководител на редакцията на Bloomberg в Брюксел

14:17 | 24 март 2016
Автор: Investor.bg
Джоунс Хайдън. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Джоунс Хайдън. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не мисля, че вътрешните министри на ЕС могат да приемат конкретни нови решения. Можем да видим обединение около Белгия и общи усилия за справяне с терористичните атаки. Това каза Джоунс Хайдън, ръководител на редакцията на Bloomberg в Брюксел, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria, коментирайки извънредната среща на вътрешните министри на ЕС, която ще се проведе днес.

По думите му вътрешните министри на ЕС ще окажат натиск върху националните правителства да приложат част от предприетите вече мерки и ще призоват за повече координация и по-добър обмен на информация между полицейските служби в борба срещу тероризма. 

Идеята на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и премиера на Франция Манюел Валс за създаване на Европейски съюз за сигурност е добра, но ще бъде обект на много дискусии и преговори. Националните правителства оказаха съпротива срещу това да се откажат от още повече суверенитет. Този въпрос ще бъде обсъждан на срещата днес, но според Хайдън европейските лидери не се очаква да вземат решение по него. 

Всяка страна оказва известна съпротива, но тези терористични атаки показаха, че трябва да се предприемат действия, което може да бъде голям стимул за правителствата да предоставят част от суверенитета си в замяна на централизиран апарат за сигурност, каза още той.

Като извънредни мерки след атентатите Хайдън посочи, че са засилени проверките на граничните пунктове, както и проверките в Брюксел. "Отвъд това мисля, че всички европейските страни ще погледнат по-внимателно на границите си и тяхното затягане", каза още той.

Вижте целия коментар във видеото: