В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Поредните рекорди на Wall Street - желание за бързо забравяне на лошите новини

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, В развитие, 11.02.2020

14:25 | 11 февруари 2020

Вчера представянето на борсите в Европа бе смесено. Във вторник те са на зелена територия, като в Азия също видяхме ръстове след рекордите снощи на Wall Street. Така по-скоро се върви към преобладаващо добро настроение на фондовите пазари. Това каза д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

"Част от азиатските централни банки взеха мерки и предоставиха повече стимули на пазарите".

По отношение на поредните рекорди на Wall Street д-р Магдалена Иванова обясни, че поддържането на почти 11 години бичи пазар можем да си обясним с разхлабена парична политика, силни корпоративни отчети и странно желание за бързо забравяне на лошите новини. 

Тя говори и за влиянието на коронавируса върху китайската икономика.

"За първото тримесечие променените оценки за икономически растеж на Китай варират от 3.6% до 5%. Предишните прогнози бяха за ръст от около 6%. За 2020 г. също има промяна в прогнозите на икономистите. Новите годишни прогнози варират от 5.8% до много лоши сценарии с 3.4% ръст на китайската икономика".

Д-р Магдалена Иванова обясни, че китайската икономика формира около 13% от световната икономика, като едно забавяне при нея няма как да не се отрази на икономиката в Европа, както и косвено на България.

"Представянето на китайския пазар е изключително важно за целия свят. Европа също ще бъде засегната. Всички страни имат търговски стокообмен с Китай".

Иванова коментира, че златото се отдалечава от едноседмичния си връх.

Според нея предпочитането на други активи убежища като долар и йена ограничава ръстовете в цената на златото.

"Основната причина е силният долар".

"Сривът в цените на петрола, предизвикан от коронавируса, но и от влиянието на топлото време, накара Саудитска Арабия да натисне своите съюзници от ОПЕК+ за ограничаване на производството. Три дни спорове във Виена не дадоха ясен сигнал, но това е напомняне, че кралството не може да управлява държавните си финанси с цени на петрола, падащи свободно", обясни Магдалена Иванова. По нейните думи петролът поскъпва във вторник, но вероятно е еднократна реакция на пазара. 

Вижте целия разговор във видеото.