В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Има активизиране на българската политика на европейската сцена

Доц. д-р Иван Стойнев, преподавател по европейско право в СУ, В развитие, 07.02.2020

14:20 | 7 февруари 2020
Иван Стойнев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Иван Стойнев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новите предложения на ЕС за промени в процедурата за прием на нови членове се опитват да въведат една стабилност. Сега желанието поне е да съществуват чисто обективни критерии, които след като бъдат формално покрити, ще може да се мине към следващия етап от процеса на разширяване и преговори. Виждаме опит на кандидатите да бъде даден един стабилитет, прогнозируемост и ясно поет ангажимент, че започне ли този процес, те ще могат да го завършат. Това каза доц. д-р Иван Стойнев, преподавател по европейско право в Софийския университет, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

По думите му обаче това не променя големия въпрос. "А именно политическото решение на отделните страни за присъединяване на една страна кандидат", посочи той. Специалистът допусна, че все пак може да се актуализират критериите от Копенхаген. 

6-7 май има среща на върха в Загреб, тя е ключова за преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания, а краткият срок до нея е определен като оптимистичен от специалиста.

"Едва ли Албания и Северна Македония ще могат да решат проблемите си и да убедят ЕС, че могат да преодолеят това изоставане. Предстоят и избори е Северна Македония", посочи доц. Стойнев. 

Експертът коментира и че има активизиране на българската политика на европейската сцена. 

"Участието на България в изготвянето на Многогодишната финансова рамка е ключово от гледна точка на преструктурирането на бюджета и по-малкия ресурс, с който ще разполага Европейският съюз след Brexit. Мястото и времето за активна политика е сега", каза доц. Стойнев. 

По думите му Зеленият пакт ще е ключов за доста дълъг период.

"Приоритетите за финансиране в ЕС ще се определят през следващото десетилетие именно през призмата му. Той ще окаже въздействие на икономики, а за България ще е предизвикателство", посочи специалистът. 

"Зеленият пакт крие потенциал да задълбочи разделенията в регионите в ЕС. Но е трудно да говорим в конкретика, защото липсват нормативни документи, които да ни дават рамката на зеления пакт". 

Той коментира и че готовността на България да влезе в еврозоната е положителен знак.

"Ние ще трябва да поемем тежки ангажименти за сигурността на общността. Това означава активност на България на европейската сцена, но това е съпроводено не само с права, но и със задължения", каза преподавателят в СУ.

Очаквайте видео с целия разговор