В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България има атрактивни банкови активи

Ангел Хаджиев, старши мениджър „Финансово консултиране“, Делойт България, В развитие, 03.02.2020

19:31 | 3 февруари 2020

Регионалните банкови пазари се характеризират с консолидация, силен инвеститорски апетит и спад на необслужваните кредити. Това показват две проучвания на "Делойт" за банковия пазар в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Много от регионалните банкови пазари са наситени с банки, които не са в състояние да поддържат ефективни икономии от мащаба в дългосрочен план. Очакваното забавяне на икономиката ще окаже още по-голям натиск върху тези финансови институции и поради нарастващия брой консолидации тенденцията за консолидация изглежда, се ускорява.

Тенденциите в банковата индустрия в ЦИЕ и у нас са позитивни. Това мнение изрази Ангел Хаджиев, старши мениджър „Финансово консултиране“, Делойт България, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Предвид спадащите лихви в последните няколко години единственият начин банките да се конкурират е като са ефективни".

"Нашето поколение е свързано с дигиталната трансформация. Апликациите днес освобождават необходимостта от физическия клон, макар и не навсякъде", уточни Хаджиев.

"На българския пазар се реализираха доста сделки, но все пак още има голяма фрагментация. Има място за още консолидация. Именно неефективните банки, които са под натиск да намерят финансиране, може би ще търсят начин някой инвеститор да ги придобие".

"Първа инвестиционния банка (ПИБ) обяви, че ще търси финансиране през борсата. Необходимостта от свежи пари я има и в топ банките", разкри гостът.

"При придобиването от Банка ОТП на ДСК втората запази името си. В малките населени места необходимостта от клонова мрежа е важна", изтъкна още Хаджиева.

По думите му ръстът на БВП, близък до средните за ЕС нива, както и сравнителното ниската безработица са причината за спада на дела на необслужваните кредити в страната.