В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Климатичната истерия обслужва интересите на зеления капитал

Доц. Георги Чанков, преподавател в катедра МО на УНСС, В развитие, 22.01.2020

19:59 | 22 януари 2020
Георги Чанков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Чанков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Климатичната истерия със сигурност обслужва интересите на новия зелен капитал, който се опитва да отхапе от пазара на традиционните производители на горива - въглища, нефт, газ. Води се една борба за преразпределение, която се крие зад един благороден лозунг за спасение на Земята. Това каза доц. Георги Чанков, преподавател в катедра МО на УНСС, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

"Климатичната истерия е стигнала връхна точка и вниманието на форума е насочено към политическите водачи", коментира експертът срещата на Световния икономически форум в Давос. 

По думите му тази "климатична истерия мина някаква разумна граница в заплахите, които ни засипват и доводите, които ни се предлагат. Отсъства сериозното мнение на химици, физици, експерти по енергетика, биохимици, хората на точните науки рядко взимат думата и по-скоро се чуват тези, които защитават една или друга идея и тя много често е далеч от чистата наука".

Той вижда в това финансов натиск към хора, които изказват определени тези и посочва, че липсва обективна преценка за това, което ни заплашва и какви мерки трябва да предприемем. 

По думите му Грета Тунберг, която присъства на форума, е използвана за налагане на спорни теми. 

"Някой стои на масата и брои парите, докато младежите протестират и рискуват здравето си", смята експертът. 

"Давос се превърна в медийно събитие. Донякъде е рутинно представление. Можем да кажем, че се очертава някакъв световен ред и Давос е част от тази конструкция, която още се оформя". 

Той припомнi, че за първи път темата за глобалното затопляне бе повдигната в края на 70-те години, "но тогава никой не го взе насериозно, и никой не се уплаши". 

Според него най-важната тема е за кризата на модела на съвременния капитализъм. "От 2008 година насам имаме продължителен период на нулеви лихви, на моменти в някои обстоятелства отрицателни. Капитализмът живее от растеж, той има нужда от нарастването на потреблението и производството". 

"В момента върви война за икономическия модел - наблюдаваме опит да се върне властта в ръцете на промишления капитал", казва Чанков. 

Решение може да е "здравословно отдръпване от глобализацията". 

Целия разговор гледайте във видеото