В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ръстът на глобалния дълг е резултат от правителствената жажда за лесни пари

Ангел Марчев, инвестиционен анализатор, В развитие, 21.01.2020

20:14 | 21 януари 2020

Още преди 2019 г. да е приключила, глобалният дълг постави рекорд за най-високо съотношение спрямо Брутния вътрешен продукт (БВП). Рекордът бе счупен още през първите девет месеца на миналата година. Глобалната задлъжнялост, която включва заемите на населението, правителствата и бизнеса, нарасна с 9 трлн. долара до почти 253 трлн. долара през първите девет месеца на 2019 г. Това сочат изчисления на Института за международни финанси от по-рано този месец. Корелацията на световния дълг съм световния БВП се увеличава до 322%, което превъзхожда предишния рекорд от 2016 г.

Очевидния вариант за нарастване на глобалния дълг е заради правителствената жажда за лесни пари. Към момента статистиката за стойността му по неокончателни данни е около 255 трлн. долара, съобщи инвестиционният анализатор Ангел Марчев в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"В последните 20 години дългът нараства пропорционално по всички сектори - държавен, финансов, нефинансов, домакинства".

"По данни на изказванията на централните банкери всичко е наред", подчерта гостът.

"Животът назаем стана нормален".

Добър или лош е дългът, каква е ефективността?

По думите на Марчев има ясни данни, че дългът е подпомогнал развитието на БВП в определени ситуации. "Ако това съотношение се запазва, означава, че относителното нарастване на дълг е покрито с относително нарастване на БВП", уточни той.

В какъв момент подобен дълг става неуправляем?

"Процесът е по-скоро от бурна финансова дейност, отколкото на вземане на заем без покритие. Но в даден момент на определено ниво възниква проблем, че не се вижда яснота как да се върне дългът в обозримо бъдеще. Като става дума за едно частно лице, този проблем е ясно решим. Когато говорим за държави обаче, възниква проблем в случай, че експозицията на дълг е висока и неясна...".

Марчев разкри, че данните за Китай са любопитни. "310% дълг - близо до световното средно ниво. За икономика като Китай това е притеснително, но е ясно, че те са кредитор от своя гледна точка", отбеляза той.

"От целия дълг в света почти 60% е под формата на финансови инструменти - облигации. Това стъпаловидно ескалиращо нарасване на дълга може да се обясни и с ролята на трансакциите през финансовите пазари", коментира той.

Спекулациите - операциите на финансовите пазари, на финансовите пазари влияят ли на задлъжнялостта?

Според инвестиционния анализатор не може да става дума за влияние за тенденция на глобалния пазар.

Марчев определи, че отрицателните лихвени проценти са една от формите не генерално контролиране на дълга, само че в обратна посока, т.е. стимул в случая.

Той обобщи, че по груби сметки за 20 години дългът в световен мащаб е нараснал около 3 пъти. "Темпът на нарастване на дълга, който изпреварва темпа на нарастване на БВП, засега ще продължава. След 2 години ще дойде времето за рецесия", прогнозира още Марчев.