В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

BIST 100 се доближава до 4-месечен връх въпреки кървавите атентати

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 21.03.2016

14:26 | 21 март 2016
Автор: Investor.bg
Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След самоубийствения атентат в събота в Истанбул на дневен ред излизат редица въпроси по отношение на информационната политика на турските власти. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По-рано в четвъртък миналата седмица Германия отправи официални предупреждения след получаването на информация от турските тайни служби за подготвени възможни атентати срещу германски учреждения в Анкара. По-късно се оказа, че турските власти не само са неглижирали тези предупреждения, но всъщност са ги обявили едва ли не за насаждане на допълнително напрежение. За съжаление, обаче, както успяхме да се уверим, е имало основание в тези предупреждения. През целия уикенд десетки турски граждани изразяваха своята благодарност към Германия, обясни Попов.

Главният редактор на Investor.bg коментира още постигнатото споразумение между Турция и ЕС по отношение на мигрантите, възможността за отпадане на визовия режим за турските граждани в ЕС и предизвикателствата пред стартиралото вече изпълнение на споразумението за бежанския поток между Гърция и ЕС.

Водещият индекс в Турция BIST 100 се е доближил до 4-месечен връх въпреки кървавите атентати през последните няколко седмици. Курсът се движи доста плавно нагоре, а инвеститорите вече са се настроили за тази нестабилност на пазара, каза още Попов. Очаква се терористичната вълна да се отрази на бизнес климата в страната особено по отношение на развитието на туристическия сектор. С интерес се очаква заседанието на Турската централна банка, което ще се проведе в четвъртък, посочи още Попов. На последното заседание се очакваше в съзвучие с решението на Фед Турската централна банка да повиши основната си лихва, но тя не предприе подобен ход. 

Вижте целия разговор във видеото: