В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

ОИСР с препоръки към държавните предприятия в България

Арийет Идризи от Секретариата към Работна група за държавно участие и приватизационни практики на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, В развитие, 17.01.2020

13:17 | 17 януари 2020
Арийет Идризи от Секретариата към Работна група за държавно участие и приватизационни практики на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Арийет Идризи от Секретариата към Работна група за държавно участие и приватизационни практики на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Една от препоръките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) към България в краткосрочен план е държавата да гарантира, че координиращият орган, т.е. Агенцията за публичните предприятия и контрол (АПСК), е независим. Това посочи Арийет Идризи от Секретариата към Работна група за държавно участие и приватизационни практики на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие по време на представянето на доклада на организацията за корпоративно управление на държавните предприятия в Българи, отразено в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Проектът беше стартиран през август 2018 г. от Министерството на финансите и Министерството на икономиката като част от ангажиментите, които България пое във връзка с намеренията на страната ни да се присъедини към ERM II и Банковия съюз.

"Изпълнителното ръководство подлежи на конкурсен подбор и трябва да разполага с финансите и ресурсите за реализиране на своите функции, които включват и публично отчитане. Вторият приоритет ще бъде координационното звено, което да осигурява своя принос при агрегираното отчитане и упражняване на държавното участие в предприятията"".

"Трябва да бъде осигурено своевременното предоставяне на финансова и нефинансова информация на предприятията към ресорните министерства. Властите трябва да гарантират спазването на процедури за конкурсния подбор и назначаването на органите на управление", посочи Идризи.

"Трябва да се прилагат международните счетоводни и финансови стандарти. Укрепването на съветите на директорите също е важен аспект. Съветваме да бъде премахнато настоящото ограничение, което има в момента за независимите членове на съветите".

"Правилата и процедурите трябва да бъдат прозрачни и ясно разпределени между съвета, предприятието и администрацията. Условията за конкуренция с частните дружества следва да са равнопоставени", отбеляза Арийет Идризи.