В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Пазарът на ДЦК у нас се оценява на съпоставим риск с този на западноевропейски пазари

Емил Аспарухов, финансов експерт, В развитие, 16.01.2020

20:06 | 16 януари 2020
Обновен: 20:20 | 16 януари 2020

Пазарът на държавни ценни книжа (ДЦК) у нас се оценява на абсолютно съпоставим риск с този на пазарите в Испания, Португалия и Италия, а той трябва да е и по-нисък. Това каза Емил Аспарухов, финансов експерт, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

Надеждността на държавния дълг се измерва с кредитните рейтинги от големите агенции, посочи експертът. Standard & Poor's повиши кредитния рейтинг на страната до 'BBB/A-2' от 'BBB-/A-3'. 

"Вече сме на финалната права на влизане в чакалнята на еврозоната", каза той.  

"Разликата между това, което беше преди 15 години и сега със сходни кредитни рейтинги, е различните нива на лихвени проценти в еврозоната". 

Експертът даде пример със Словакия, където книжата 6-7 месеца преди страната да влезе в еврозоната са покачили стойността си на много високи нива и са станали много близки до държави като Нидерландия и Франция - държави с изключително висок кредитен рейтинг. 

"Преди 5 г. се издадоха еврооблигации на международните пазари, които бяха три емисии едновременно и тогава на практика се напълни държавният резерв, но нуждата от издаване на вътрешни държавни ценни книжа изчезна", каза още Аспарухов. 

По думите му основният фактор за отрицателните лихви е политиката на Европейската централна банка. 

Гледайте целия разговор във видеото