В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Тръмп протегна ръка към Европа за Иран и ЕС трябва да я приеме

Даниел Стефанов, програмен координатор на ЕСВП – София, В развитие, 09.01.2020

15:36 | 9 януари 2020
Даниел Стефанов. Снимка: Bloomberg TV България
Даниел Стефанов. Снимка: Bloomberg TV България

Америка не отхвърля договарянето с Иран по ядреното споразумение. За първи път беше публично изяснено, че САЩ са готови да търсят съюзници за Иран и Европа трябва да вземе този шанс - да поеме протегнатата ръка. Това каза Даниел Стефанов, програмен координатор на Европейския съвет за външна политика – София, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

По думите му е възможно да се върви към нормализиране на процесите в Близкия изток и принуждаването на страната да се върне на масата на преговорите. 

"Доналд Тръмп директно каза, че е готов за нови преговори по ядрената сделка и тук Европа трябва рязко да промени отношението си по въпроса", коментира Стефанов речта на американския президент вчера. 

Утре се събират министрите на външните работи на ЕС и се очаква отговорът на блока във връзка с иранската криза. Страните от Алианса вече подкрепиха САЩ. 

Във вчерашното си изказване той даде доста ясни аргументи за това какво направи с удара по генерал Солеймани, които преди това липсваха, посочи анализаторът. 

"Такъв аргумент е цялата система от милиции, за която всички знаем, но ние не си давахме сметка, че генерал Солеймани, въпреки държавната си позиция, има много негативно влияние върху близките държави и отношенията в целия регион", смята той.

По думите му убийството на Солеймани може да нормализира процесите в Близкия изток, а не да доведе до ескалация. 

"Вероятно ще има още отделни инциденти, но не очаквам ескалация, и двете страни стигнаха точката, в която по-скоро търсят възможности за преговори. Тактиката на Тръмп е доста ясна в различни ситуации - рязко се вдига залогът, след което се прави крачка назад, и се договарят неща, които предварително са смятани за по-малко възможни. Чрез силни първи ходове Тръмп опитва да си създаде имиджа на човек, който практически е готов на всичко, което като че ли стряска другата страна", смята координаторът на Европейски съвет за външна политика в София.  

"Очевидно е, че Иран не може да си позволи да влезе в пряка конфронтация със САЩ. Чисто военно двете държави са трудно съизмерими, отделно самата държава е в тежка икономическа ситуация и не е ясно дали може да си позволи да води конфликт. Силните страни на Иран ги знаем доста ясно, неслучайно ударът на САЩ беше точно над този генерал - това са отделни милиции, които могат да водят партизанска война. Това е дългогодишна политика на Иран и тя ще продължи в подобна посока". 

Даниел Стефанов коментира и че дистанцията между Европа и САЩ става твърде голяма и започва да пречи.

Европа няма други партньори освен САЩ, когато говорим за външна политика. 

За сделката между ЕС и Турция за сирийските мигранти, той каза, че е по-скоро техническа сделка. По думите му това време беше безценно за Европа - "тази сделка не се е изчерпала, Турция остава буфер за Близкия изток, а страни като България са изградили техническа инфраструктура за бежанците".