В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Клиентите на Булгаргаз не са длъжни да запазват договорите си през 2020 г.

Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", В развитие, 08.01.2020

15:28 | 8 януари 2020
Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако желаете да се снабдявате с природен газ от свободния пазар и не сте уговорили цена с "Булгаргаз", не сте длъжни да взимате количеството природен газ от тях и не би трябвало спрямо вас да се приложат санкции в тази връзка, коментира Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"От една страна, "Булгаргаз" трябва да предложи определени количества газ на пазара. Пазарът ги очаква, но не знае каква ще е постигнатата цена. Текат още два процеса същевременно. На 1 януари отпада регулираната цена на "Булгаргаз" за крайни клиенти".

Кискинов подчерта, че същевременно "Булгаргаз" на 17 и 18 декември изпраща писмо на своите клиенти, с което им казва, че понеже вече няма регулирана от КЕВР цена, следва да се подпише анекс, с който съответната цена става цената, която "Булгаргаз" предлага за утвърждаване на КЕВР за съответния приложим период. "Неподписване на договора може да означава възможност на потребителя да прекрати договора с едномесечно предизвестие", поясни той. Освен това Кискинов призова "Булгаргаз" да действа пазарно, а не от позицията на предприятие с господстващо положение.

"На пазара бе постигната цена от 45.45 евро, която е по-висока от регулираната и от впоследствие определената цена от КЕВР за крайните снабдители".

"Част от клиентите поискаха да се договори индивидуална цена, други отказаха да подпишат анексите и се обърнаха към доставчиците от свободния пазар", посочи Кискинов.

Регионалните пазари все повече оказват влияние върху българския енергиен пазар

"За последната седмица базовата енергия в България се е търгувала средно на 46.40 евро на 2 януари. Докато на OPCOM и HUPX цената е била съответно 50 и 44 евро".

Най-високата стойност на енергията на българския пазар е била 54 евро, при HUPX - 59 евро, при OPCOM - 48 евро. Българската борса е близка до регионалните в пет от седемте последни дни, което гостът отчете като добър знак.

"От една страна, нашият пазар започва да се възприема в контекста на регионалните пазари, но от друга страна, и те ще започнат да влияят на българския пазар. Предпоставките за регионална търговия са налице", отчете Кискинов.

"Очакванията за 110-115 лв. цени на електроенергията у нас се потвърждават отново".

По темата за двустранните договори Николай Кискинов разкри, че се наблюдава сериозно раздвижване на пазара, но и много заявки за покупка на сравнително големи количества енергия. "Цените са някъде около 96-97 лв. Това отново е индикация за дългосрочните нива на електрическата енергия, които според прогнозите се очаква да са около 100-110 лв. Пазарът на двустранни договори е на различно, по-високо ниво, от пазара ден напред", допълни той.