В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ребрандирането на Нидерландия - какви туристи са новата цел

Рене Бустен, консултант по околна среда, Утрехт - Нидерландия, В развитие, 06.01.2020

20:43 | 6 януари 2020
Рене Бустен. Снимка: Bloomberg TV България
Рене Бустен. Снимка: Bloomberg TV България

В момента кралството иска да ребрандира Нидерландия като туристическа дестинация, а не само като рай за поклонниците на марихуаната, да се получи по-широка перспектива пред страната. Това каза Рене Бустен, консултант по околна среда, Утрехт - Нидерландия, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

По думите му официално никой не коментира защо Нидерландия се отказва от името Холандия, което според него стана тема в международните списания и тези в България. 

"В момента страната за много хора е място за купони и пушене на трева, но тя е много повече", смята той. 

"Правителството се опитва да постигне по-широка гледна точка за туристите", каза той, посочвайки нови възможности като културен живот, музикална сцена.

Нидерландия може да предложи много повече на туристите, отколкото парти туризма. 

Според него името Холандия е толкова разпространено, вероятно защото е по-кратко от Нидерландия и е използвано в английския, свързано е с възникването на държавата.

"Ребрандирането беше обявено като един по-широк пакет в сделката между правителството и туристическия бизнес да се промотира като страна, която може да покаже нещо повече от Амстердам. Годишно 80 милиона туристи посещават Амстердам и градът е твърде задръстен от толкова много хора", смята той. 

"Има и други хубави места, които да покажем", каза Бустен. 

"Замърсяване, шум, банди, които обикалят и крещят по улиците и ограбват хората, това е разрушително поведение - това е ефектът от свръхпосещаемост. Страничен ефект е, че е трудно да си купите къща в Амстердам, защото много имоти в центъра са превърнати в хотели, къщи за гости. В резултат туристите са навсякъде в центъра, а градът става невъзможен за живеене", посочи той. 

"Правителството не може да направи много, освен регулации за къщи за гости, да влязат в сила рестрикции за даване на имоти под наем", посочи анализаторът. "Но от друга страна промотирането на други части от страната също ще зависи от настаняването на гостите, и това не е еднозначен проблем", обобщи той. 

"Реакцията на туристическа индустрия също е важна", смята експертът.

"Хора, които да прекарат повече от два дни в страната и хора, които са по-склонни да харчат пари за по-добри локации и различни дейности. Опитваме се да спечелим хора с по-добра покупателна способност", посочи за това какви туристи иска страната експертът. 

Той изброи и по-малко популярни места, които туристите могат да посетят. 

В същото време, по думите му, нидерландската икономика се опитва да бъде по-зелена. 

"Съществува проблемът с полетите - самолетите са удобно средство за транспорт, но са по-замърсяващи. Автомобилната индустрия бързо се променя, автобусите също се променят. Разпределението на туристите ще спомогне за шумовото замърсяване", категоричен бе той. 

Целия разговор гледайте във видеото