В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Автоинструктори излизат на национален протест срещу новите правила за шофьорските курсове

Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност, В развитие, 18.12.2019

19:02 | 18 декември 2019
Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Механичното разделяне на Закона за движение по пътищата на части е грешен подход. Необходимо е да се промени средата, за да се повиши пътната безопасност. Това каза Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Спред Милчев съсредоточаването на всички усилия до момента върху следенето на водачите на пътя е изчерпан модел. “Развитите европейски страни осъзнават, че с контрол не могат да променят хората, а трябва да се промени страната”, посочи той.

“Не е възможно да се променят 7 млн. българи, а дори това да се случи, ще коства ужасно много време. По-лесно е да се промени средата, в която се движат, за да променят поведението си”.

Гостът уточни, че промяната на средата трябва да се случи по отношение на законодателство и ресурсите, като е необходимо да се обърне внимание на манталитета на гражданите.

“Законодателството трябва да е изградено на базата на манталитета на обществото, за да му влияе”.

“Ключово е доставчикът на транспортната система да поеме общата отговорност за сигурността на тези, които я ползват”, отбеляза експертът.

По негово мнение държавната политика трябва да е ясна и лесно предвидима.

“Трябва да се създаде пътна карта за развитието на пътната безопасност у нас, която да бъде приета от парламента”.

Гостът коментира и новите изисквания към шофьорите, които вече са готови и съгласувани. Той посочи, че на 12 януари срещу тях предстои национален протест на инструктори от автошколи в цялата страна.