В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България и Тайланд имат условия за по-активни отношения

Виктор Меламед, почетен консул на Тайланд в България, В развитие, 18.12.2019

15:00 | 18 декември 2019
Виктор Меламед, почетен консул на Тайланд в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Виктор Меламед, почетен консул на Тайланд в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В последните години отношенията между България и Тайланд са в застой. Обемът на стокообмена между тях варира, но не е висок. Тайланд все пак е втората по значение икономическа сила в Азия и държава с изключителни възможности. Отношенията между двете страни трябва да са много активни. Това каза Виктор Меламед, почетен консул на Тайланд в България, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Гостът коментира напредъка в отношенията между двете страни след постигнатото споразумение Тайланд да премахне визите за дипломатически паспорти за България. По неговите думи са необходими още усилия, преди всичко обмен на икономически делегации и представители на бизнеса, които да придобият представа за състоянието на икономиките в двете държави.

„България много изостана и в Тайланд няма почти никаква информация за възможностите на българския бизнес... Необходима е много работа, дори рекламна, с която България да бъде популяризирана“.

Според Меламед един от основните фактори за забавянето на тайландската икономика е свързан с политическата ситуация в страната.

„Изолацията, в която Тайланд беше изпаднал, поради това, че нямаше демократично избрано правителство, повлия много, включително и на икономическите показатели“.

По думите на госта другият важен фактор е силният бат, който оказа негативен ефект върху износа от страната.

„Забавянето в Тайланд не е толкова притеснително, защото все пак икономиката е много жизнена и добре развиваща се“.

„Тази година близо 10 хил. българи ще посетят Тайланд“, отбеляза Меламед. Той поясни, че това са хората, минаващи през консулстовото на страната у нас, като общият брой на пътуващите от България към Тайланд може да достигне 13-14 хил. граждани.