В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Има условия за успешно развитие на газовата борса в България

Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, В развитие, 12.12.2019

15:37 | 12 декември 2019

Пробва се една възможност за борсова търговия на газовата платформа „Газов хъб Балкан“, която беше приета. Като първа стъпка това беше успешно начало. Реализира се така нареченият „сегмент за освободени количества“, които „Булгаргаз“ трябва да освободи. Те са 7% за следващата година и трябва да достигнат до 35% до 2024 г. Смятам, че това, което се случи на борсата е успешно. Това каза Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Гостът разясни, че според резултатите от търга, публикувани от „Газов хъб Балкан“, всички месеци са заявени, с изключение на летните.

Кънев коментира и какво е необходимо, за да бъде изтъргувано цялото предлагано количество в рамките на един търг.

„Трябва да има голямо търсене на тези количества. Старата опция е „Булгаргаз“ да преговаря с годишни договори“, каза той.

По негови думи трябва да се има предвид, че консуматорите са много консервативни и биха предпочели да не рискуват в началото, като не се договарят.

„Оттук нататък ще имаме един много динамичен процес, като освен „Булгаргаз“ ще се включат и други постоянни снабдители на газ“.

Той обясни, че въпреки това "Булгаргаз" остава най-важният постоянен доставчик.

„Като единствен доставчик на борсата "Булгаргаз" няма да смъква цената надолу, като целта е цената да се покачи. Затова е много важно да се включат и алтернативни доставчици занапред“.

Кънев заяви, че има възможност "Газов хъб Балкан" да се развие успешно, тъй като в момента има много силна динамика в процесите на доставки.

„Газовата борса се намира в конкуренция с другите борси в Румъния, Гърция, Турция и Унгария в борбата за установяване на една източноевропейска газова борса“, добави той.

„В момента България се намира в много ключова позиция. Успехът няма да зависи от обема на количествата, а от това кой по-бързо ще предложи своите условия“.

Валентин Кънев допълни, че на запад от дългосрочни договаряния се преминава към краткосрочни такива и хъбовете започват да преобладават на 80-90% от пазара като тенденцията е тези хъбови договаряния да се насочат на изток.

Гледайте целия разговор във видеото.