В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Бизнес ангелите са активни дългосрочни инвеститори с фундаментален принос

Николай Мавроматис, председател на Българската асоциация на бизнес ангелите, В развитие, 10.12.2019

21:25 | 10 декември 2019
Николай Мавроматис, председател на Българската асоциация на бизнес ангелите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Мавроматис, председател на Българската асоциация на бизнес ангелите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бизнес ангелът е активен инвеститор. Той не само влага собствените си средства, а отговаря със своето поведение и компетенции. Средният хоризонт на инвестиция, в който се разпростират 50% от бизнес ангелите, е 5-10 г. Това мнение изрази Николай Мавроматис, председател на Българската асоциация на бизнес ангелите, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Бизнес ангелите се занимават и с инвестиране във високо рискови иновативни компании. Възрастта им в Централна и Източна Европа е 40-45 г., а в Западна Европа граница варира в интервала 50-60 г.".

Мавроматис подчерта, че като цяло бизнес ангелите са част от голяма инвеститорска и предприемаческа екосистема. По думите му тяхното място е ключово, за да бъдат последвани от фондове, финансови институции или други организации.

"В България бизнес ангелите са около 100 души. Те членуват в различни пет на брой организации. По информация от европейската мрежа на бизнес ангелите, около 60% от тях инвестират в страната, където се намират".

Николай Мавроматис очерта тренд, в който се показват "cross border investment" или т. нар. "трансгранични кооперирания между бизнес ангели". "Те инвестират във високоиновативни компании с добри екипи и идеи и бързоскалируеми продукт", изтъкна той.

"Относително е спрямо рисковия профил на всеки от бизнес ангелите, но добрата възвръщаемост на инвестицията е между 3 и 20 пъти. Сумите в Европа са от типа на 20-25 хил. евро за 2018 г., а в България са 10-20 хил. евро", обясни гостът.