В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България има първия за Източна Европа Правен инкубатор за представители на малцинствата

Фред П. Рууни, стипендиант на Фулбрайт, международен застъпник за справедливост, адвокат, В развитие, 09.12.2019

20:12 | 9 декември 2019
Фред П. Рууни, стипендиант на Фулбрайт, международен застъпник за справедливост, адвокат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Фред П. Рууни, стипендиант на Фулбрайт, международен застъпник за справедливост, адвокат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Правните инкубатори са създадени с цел да обучават адвокати, включително и такива, които в момента учат право. Интересното обаче е, че участниците в тази програма са представители на малцинства и други уязвими общества. Българският правен инкубатор е приел 13 души, 12 от които са от ромски етнос. Повече за него разказа Фред П. Рууни, стипендиант на Фулбрайт, международен застъпник за справедливост, адвокат, в интервю за предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Първият подобен инкубатор е в Доминиканска република, вторият е в Испания, но това беше много малък проект“, отбеляза Рууни. Той добави, че третият правен инкубатор се намира в Пакистан, а четвърти е българският.

По думите на госта най-важното условие за кандидатите в програмата е чувството за социална справедливост.

„Не успяхме да намерим достатъчно квалифицирани адвокати със силно желание за социалната справедливост и затова се наложи да отворим вратите си и за неквалифицирани юристи“.

„В рамките на 18 месеца участниците ще придобият необходимите умения да представляват ефективно най-нуждаещите се“, посочи гостът, като добави, че при завършването на програмата ще постъпят нови участници.

„Нашата надежда е да създадем успешен модел, който може да бъде копиран и в други градове и държави“.

По думите на Рууни от решаващо значение за успеха на модела са технологичните възможности.

„В България например имаме участници в програмата, които не живеят в София. Затова е наш дълг да предоставим на тези хора нужната технология, за да бъдат интегрирани в програмата“.

Според експерта е възможно един ден да станем свидетели и на унифициран европейски инкубатор, какъвто е необходим на гражданите на Стария континент.

„Хората, с които се запознах в България и по света, са тези, които могат да подобрят достъпа до правосъдие и справедливост. Сегашният модел не работи“, изтъкна той.