В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

По-добрата пенсионна реформа е с хоризонт от поне 30-40 г. и повече спестявания

Проф. д-р Любомир Стефанов, преподавател в УНСС, В развитие, 09.12.2019

15:19 | 9 декември 2019
Проф. д-р Любомир Стефанов, преподавател в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. д-р Любомир Стефанов, преподавател в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Една реформа в пенсионната система без хоризонт от 30-40 години може да доведе до забуксуване на самата система. Проблемите в България са свързани с късия времеви хоризонт и липсата на достатъчно спестявания у нас. Това коментира проф. д-р Любомир Стефанов, преподавател в УНСС, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Впечатление на госта прави отношението на младите хора в България към пенсионната реформа.

"Според проучване националната стачка във Франция се подкрепя в най-голяма степен от хора на възраст 20-34 г.  У нас представителите на тази група са по-далеч от този проблем. Може би още от училище не успяваме да възпитаме финансова култура и идеята колко е важно спестяването, за да живееш добре".

"Премахването на дефицит би се случило трудно при нас по исторически причини - отлагане на реформа в пенсионното осигуряване, късно възстановяване на фондовия принцип на осигуряването, което ни лиши от възможността да се натрупат резерви в добрите години", посочи гостът.

Според проф. д-р Любомир Стефанов в нашата страна значителен е и проблемът и със сивата икономика.

"Годините за пенсиониране можем да увеличаваме на фона на обективно развиващите се демографски процеси".

"В някои държави се появяват компоненти, при които част от вноската в публичната осигурителна система започва да се отделя във ваша сметка, от която в бъдеще получавате добавки", подчерта професор д-р Стефанов.

"Колкото и да се опитваме да изстискаме възможностите на солидарната система по линията на изсветляване на икономиката, трудовия пазар и увеличаването на възрастта, това има предел".

"По-смелата и правилната стъпка е да вдигнем обхвата на втория стълб", изтъкна гостът.

Любомир Стефанов би увеличил данъчната преференция за третия стълб. По думите му е важна и диференциацията между приноса на отделния човек и на държавата.

Стефанов призова всички да следят какво се случват в пенсионните партиди и адмирира предоставяне на възможности на хората да инвестират с данъчни преференции.