В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

В дигиталната икономика има тенденция към образуване на естествени монополи

Иванина Манчева, редактор в Economix.bg, В развитие, 05.12.2019

19:45 | 5 декември 2019
Обновен: 16:32 | 4 юни 2020

Франция не е първата или единствената държава, която въвежда дигитален данък. Индия има от 2016 г. въведен такъв данък, който цели да изравни предполагаемата разлика между данъчните задължения на традиционните и дигиталните компании. Това каза Иванина Манчева, редактор в Economix.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Тя обясни, че такива данъци са въведени от редица страни. "Франция въведе данъка тази година", припомни Манчева.

"Дискусията се фокусира върху това, че въведеният от Франция данък е дискриминационен, непропоционален и твърде тежък за прилагане".

Тя коментира, че има основания да се търси промяна на облагането на дигиталните компании и те не са само политически или популистки.

"Основанията са свързани с природата на дигиталния бизнес, който е неуловим и не изисква значителни инвестиции във физически активи. Проблемът с нематериалните активи е отбелязан специално в документи на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)".

Манчева коментира, че дори централните банки се занимават с последиците от дигиталната икономика.

„Има тенденция към образуване на естествени монополи, която се подпомага от т.нар. мрежови ефекти. Също така има много голямо участие на потребителите в създаването на стойност на тези бизнеси. Потребителите генерират съдържание“.

За пример тя посочи големите технологични компании като Google и Facebook.

Вижте целия разговор във видеото.