В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Кои ще са фаворитите в президентската надпревара в САЩ?

Христо Господинов, преподавател по политически науки, В развитие, 22.11.2019

19:13 | 22 ноември 2019
Христо Господинов, преподавател по политически науки. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Христо Господинов, преподавател по политически науки. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Динамичният вътрешнополитически живот в САЩ не е спирал. На прага на 2020 г. е естествено демократите да търсят своята силна обединяваща фигура, която да се изправи срещу президента Тръмп на предстоящите избори. Номинациите вече са приключили, предстоят вътрешнопартийни вотове, които ще очертаят кои ще бъдат фаворитите. Това каза Христо Господинов, преподавател по политически науки, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Търсят се слабите места на републиканците, за да може демократическите кандидати за изложат своите послания пред електората, за да могат да привлекат повече гласоподаватели към своя лагер, обясни той.

Според Господинов Джо Байдън се очертава като водещ претендент на демократическата партия, а Тръмп може да разчита на гласовете на републиканците.

„Президентът Тръмп обедини около себе си едно огромно ядро от републиканци“, добави още той.

Гостът коментира, че след президента Обама, сред демократите няма ясна фигура, която да бъде обединител.

„Търсят се и вотове, които идват от различните общности в САЩ. Религиозните общности, както и хората, които имат роднини, които някога са дошли в щатите като ирландци и поляци“, смята преподавателят по политически науки.

Той напомни, че републиканците контролират Сената.

„Републиканците загубиха долната камара, но това не е нещо, което би било спирка пред ново преизбиране на президента Тръмп“

Христо Господинов заяви, че няма еднопосочно мислене сред американците.

„Ако гледаме чисто партийно, винаги по-активни на сцената на демокрацията са били демократите. Републиканците винаги са били консервативни в тази насока”, каза още той.