В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Защо цял свят празнува пристигането на Божоле Нуво?

Стефан Дeлайе, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара, Весела Тодорова-Мозеттиг, директор на Френско-българската търговска и индустриална камара; В развитие, 21.11.2019

14:58 | 21 ноември 2019
Стефан Дeлайе, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара, Весела Тодорова-Мозеттиг, директор на Френско-българската търговска и индустриална камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Стефан Дeлайе, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара, Весела Тодорова-Мозеттиг, директор на Френско-българската търговска и индустриална камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Традицията около производството на младото божоле започва през 50-те години на 20в., след Втората световна война. Две неща обуславят Божоле Нуво като традиция - реколтата е била твърде обилна, количеството е било много голямо. Това е вино, което съдържа по-малко алкохол, но трябва да се консумира бързо. Това каза Стефан Дeлайе, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Гостът разказа за ежегодните фестивали, които се организират, като в отделните страни те се отбелязват по различен начин.

„В България сме избрали да направим бизнес коктейл и да празнуваме с цялата българо-френска бизнес общност“, допълни той.

Младото божоле е с кратък процес на ферментация, в него няма много танин, което го прави леко.

Българските потребители оценяват Божоле Нуво като ексклузивно вино от Франция, което могат да опитат веднъж в годината, каза Весела Тодорова-Мозеттиг, директор на Френско-българската търговска и индустриална камара.

Двамата гости споделиха, че пазарите, на които най-много се разпространява виното, са в САЩ, Азия и континентална Европа.

Според Стефан Делайе налаганите от САЩ мита на определени продукти, сред които и виното, биха довели до негативен отпечатък върху американската икономика.

"Сигурно можем си мислим, че можем да минем и без французите в много области, но в областта на виното би било доста трудно. Сигурен съм, че мнозинството американци не са съгласни с това. Но е изключително важно, че пазарът на вино не е много еластичен пазар, т.е. ако количествата, изнасяни досега за САЩ, ще бъде трудно за винопроизводителите. И това е една абсурдна война", каза Делайе.

Как една традиционна, земеделска стока стана сравнима със златото?

Дигиталните технологии се отразиха на производството на вино, каза Весела Тодорова-Мозеттиг.

„То се превърна в спекулативна стока, която се продава на изключително високи цени онлайн. То купува.. за да се продаде по-късно на по-висока цена, цели складове се организират.”

Гледайте целия разговор във видеото.