В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Анализатор: Притежателите на банкови депозити отдавна са на загуба

Десислава Николова, анализатор в www.moitepari.bg, В развитие, 11.11.2019

19:43 | 11 ноември 2019
Десислава Николова, анализатор в www.moitepari.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Десислава Николова, анализатор в www.moitepari.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От началото на политиката на количествени улеснения на Европейската централна банка (ЕЦБ) до момента лихвите по депозитите у нас се понижават със 100%, а тези по кредитите – с 50%. Разбира се, за установяването на пряка връзка е необходим т.нар. корелационен анализ, но все пак данните са красноречиви. Това каза Десислава Николова, анализатор в www.moitepari.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Според Николова за момента няма индикации, че ЕЦБ възнамерява да преразгледа паричната си политика. „Тази парична политика обаче е полезна до един момент. Тя обикновено се използва за по-кратък период от време – да даде тласък на дадена икономика да започне да се развива“, коментира експертът.

„Политиката на отрицателни лихви вече е нездравословна и ако продължи, ще има сериозни отрицателни последствия“.

„Причината българските вложители да продължават да държат парите си в банки е, че те са страшно консервативни“, отбеляза Николова. По нейни думи за момента няма риск банките да започнат да наказват вложителите с отрицателни лихви, но дори това да се случи, потребителите у нас няма да изтеглят парите си.

„Тези, които имат депозити в банки, отдавна са на загуба. 0,12% лихва не може да покрие 2% инфлация. Има и данък при източника в размер на 8%, който беше въведен, както и съответно данък за поддръжка на сметка“.

„Предоставянето на големи количества кредитен ресурс от страна на банките крие рискове“, каза още Николова.

„Много голяма е вероятността в един момент лихвата по кредитите да не може да покрие рисковата премия за банката“.

Според нея банките днес са по-консервативни към кредитирането, отколкото в периода преди кризата от 2008 г. Тя посочи, че те са се фокусирали върху определена група клиенти – тези с по-високи доходи. „Не е ясно и дали това е правилно, защото доста често тези хора не са сигурни, че доходите им ще останат такива през целия период, в който ще погасяват кредита“, смята още Николова.