В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

IPO-то на Saudi Aramco ще предизвика интерес в целия свят

Николай Майстер, изп. директор на Intercapital Markets, В развитие, 07.11.2019

20:52 | 7 ноември 2019
Николай Майстер, изп. директор на Intercapital Markets. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Майстер, изп. директор на Intercapital Markets. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Фондове от цял свят вече се подготвят за участие в листването на саудитския петролен гигант Saudi Aramco. Това каза Николай Майстер, изп. директор на Intercapital Markets, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Гостът коментира очакваната оценка на компанията, която за момента се простира в интервал от 1,2 до 2,4 трлн. долара. Според Майстер е възможно средата на тази широка граница да бъде постигната.

„Разликите в очакванията за оценка на Saudi Aramco са много големи не само защото цената на петрола е волатилна, но и заради многото разочароващи IPO-та тази година“.

„Цената на акциите на Aramco ще бъде много корелирана с тази на петрола след листването на компанията“, посочи още Майстер.

По негови думи отлагането на IPO-то на Aramco с няколко месеца не променя значително очакванията за него, тъй като времето е незначително на фона на нагласите на държавата за трансформация на икономиката.

„Очакванията за това какъв дял от Aramco ще се продава отново са в широки граници“, каза още Майстер. Той допълни, че в случай, че компанията не получи търсената оценка има възможност да продаде по-малък дял и допълнително в по-подходящ момент.