В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

ЕК очаква нисък растеж на европейската икономика до 2021 г.

Делян Петришки, специален пратеник на Bloomberg TV Bulgaria в Брюксел, В развитие, 07.11.2019

18:11 | 7 ноември 2019

Есенната прогноза на Европейската комисия (ЕК) за следващите 2 години е за нисък икономически растеж. Това каза Делян Петришки, специален пратеник на Bloomberg TV Bulgaria в Брюксел, в предаването "В развитие" с водещ Таня Кръстева.

"Външната среда за Европейския съюз (ЕС) и еврозоната остава неблагоприятна. Очакванията са за задълбочаване на търговската и политическата несигурност. Търговското напрежение между САЩ и Китай вече се отразява отрицателно върху производството и темповете на търговия".

Петришки обясни, че според ЕК забавянето на икономиката на САЩ е циклично. "Но отчитаното и очакваното забавяне на икономическия растеж на ЕС и еврозоната не може да бъде наречено циклично", заяви той.

"Европейската икономика се намира в седмата си поредна година на възход. Тя ще продължава да расте през 2020 г. и 2021 г., но със забавени и ниски темпове".

По думите му пазарът на труда остава силен, а безработицата продължава да намалява.

"Инфлацията ще остане ниска до 2021 г. заради потиснатия растеж и прогнозирания по-нисък ръст при търговията и цените на суровините".

Петришки отбеляза, че еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси е определил икономиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) като подкрепяща.

"Краткосрочните, средносрочните и дългосрочните лихви ще останат отрицателни".

Вижте целия разговор във видеото.