В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Нощувките на българи в Германия нарастват с 214% за последните 10 години

Кристиян Салай - мениджър Туристически Борд на Германия за Югоизточна Европа, В развитие, 06.11.2019

19:02 | 6 ноември 2019
Кристиян Салай - мениджър Туристически Борд на Германия за Югоизточна Европа. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Кристиян Салай - мениджър Туристически Борд на Германия за Югоизточна Европа. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През последните 10 години нощувките на българи в Германия нарастват с 214%. Всяка една година отчита растеж спрямо предходната, като темпото е едно от най-бързите в региона. Това каза Кристиян Салай - мениджър Туристически Борд на Германия за Югоизточна Европа, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Туризмът генерира около 4% от брутната добавена стойност за Германия. В него са заети 3 млн. души, което го прави изключително важен сектор“, коментира Салай.

„Смятаме, че туризмът има ролята да представлява имиджа на Германия от всички аспекти и да рекламира отворената политика на държавата“.

По думите на госта диверсификацията на туристическите предложения е основно предимство на Германия. Той коментира развитието на сектора 30 години след падането на Берлинската стена.

„Става дума за обединението на една страна, което доведе до увеличение на предлаганите туристически продукти. Това на практика позволи не само на източногерманците да открият света, но и на целия свят да открие Източна Германия“.

„Цялостното развитие на Източната част на Германия доведе до уеднаквяване в качеството на услугите и продуктите. Вече няма разлики между двете части на страната“, каза още Санай.

Гостът посочи, че растежът на сектора от началото на 2019 г. до юли е 3%. Според него няма сигнали, че темповете на растеж ще се забавят на фона на глобалното развитие на туризма и пазарите, на които Германия се развива.

„Швейцария, Великобритания и Австрия са близките до страната пазари. Тези като американския стават все по-важни, а истинският бум идва от Азия“, коментира още експертът.