В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Оптимизмът движи фондовия пазар към рекордни стойности

Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg, В развитие, 05.11.2019

13:21 | 5 ноември 2019
Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Думата, която описва това, което виждаме в момента на пазарите, е оптимизъм. Късно снощи в рамките на търговията на Wall Street рекордни стойности отчете водещият показател Dow Jones. От началото на годината натрупаните ръстове при Dow Jones са 18%, при S&P 500 - 22%, Nasdaq - 27%. Оптимизмът около търговските преговори е ключът за търговията в момента, коментира д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"При азиатските пазари настроенията също са оптимистични. С над 1% е ръстът при японския бенчмарк Nikkei 225. Ще видим дали и при европейските борси в края на деня ще се потвърди оптимизмът от вчера".

"Отделно, видяхме сигнали от началото на тази седмица, че най-вероятно няма да бъдат въведени мита за европейските японските производители на автомобили. Има и индикации, че част от митата върху вноса на китайски стоки от САЩ ще бъдат отменени, а това кара инвеститорите да бъдат изключително оптимистично настроени за икономиката на пазарите", уточни д-р Иванова.

Европа

Магдалена Иванова посочи, че в Европа испанската икономика се представят добре, както и банковият сектор там заради добрия фундамент и добрите отчети на някои от банките.

"Именно облигациите с отрицателна доходност са причината да се смята, че доходността ще пада, и то до два пъти по-ниска от тази, на която са свикнали инвеститорите в последните 10 години".

Петрол

Относно петрола д-р Иванова отбеляза, че вече 2-3 сесии виждаме ръст в цените на фона на търговския оптимизъм. "Но ОПЕК промени средно и дългосрочната си прогноза за търсенето в посока надолу, така че се очаква цените да отчетат понижение", уточни още главният редактор на bloombergtv.bg.