В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Златото поскъпва благодарение на отслабването на долара

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, В развитие, 31.10.2019

14:18 | 31 октомври 2019

Цената на златото отново се задържа над границата от 1500 долара за тройунция. То поскъпва заради отслабването на долара, което е резултат от понижението на лихвите в САЩ. Това коментира д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Петрол

"При петрола виждаме повишение на цените с малко под 1%. Причината е, че по-ниските лихви и перспективата за разрастване на икономиката са сигнал за добро ниво на търсенето на петрол".

Фед

Д-р Иванова уточни, че третото понижение на лихвите с 0,25-процентни пункта от страна на Федералния резерв (Фед) на САЩ снощи бе очаквано и пазарите са получили, каквото искат.

"По-важното е, че от Фед дадоха сигнал, че е много вероятно с това да приключат цикъла по понижение на лихвените проценти", допълни тя по темата.

"Инфлацията се очаква да достигне целта си от около 2% и след това да има ръст на основните лихви в САЩ. Същевременно според централните банкери сегашната политика се възприема като подходяща на този етап от развитие на икономиката".

Магдалена Иванова обясни, че американската икономика успява да се справи много по-добре от останалите.

"Данните на БВП в САЩ за третото тримесечие бяха по-добри от очакваните. Освен това са създадени 125 хил. работни места през октомври и това е значителен ръст спрямо разкритите 93 хил. през септември", подчерта главният редактор на Bloombergtv.bg.

"В САЩ видяхме леки ръстове на основните индекси. В Азия станахме свидетели на смесена търговия, но тя се дължи на притесненията за допълнително влошаване на китайската икономика".

Автомобилен сектор

"Автомобилният сектор е на фокус заради новината за възможно сливане между Fiat Chrysler и Peugeot. Акциите на Peugeot се сриват с 10-11% преди обяд българско време. Тези на Fiat пък поскъпват с %".