В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Експерт: България ще замени газовата зависимост от Украйна с подобна от Турция

Мартин Владимиров, енергиен експерт, "В развитие", 28 октомври 2019 г.

15:17 | 28 октомври 2019

Има едно неписано правило – трябва да имаме минимум три различни източника на природен газ, за да знаем, че системата ще е сигурна при спиране на най-важния източник, в случая Русия. България в момента не изпълнява това правило, макар че започнаха малки доставки на втечнен природен газ през Гърция. Всичко зависи от предоговарянето на дългосрочното споразумение на "Булгаргаз" с "Газпром", което изтича през 2022 г., според което ние получаваме по 3 млрд. кубични метра. Ако тези количества не се намалят, то тогава "Булгаргаз" ще е задължен да купува не само руския, но и азерския газ, без да има опции да препродава този газ в региона. Това каза Мартин Владимиров, енергиен експерт, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Регионалния пазар още не е готов и има още много регулаторни пречки пред свободната търговия. Ще е много трудно на Булгаргаз да реализира един млрд. кубични метра повече, отколкото е местното потребление", посочи той.

"Фактът, че България ще купува 1-1.5 млрд. кубични метра газ от 2020 г., дава на Булгаргаз много по-силна позиция да преговаря с "Газпром", защото вече имаме възможности за диверсификация", каза Владимиров.

"Важно е да се постигнат три неща. На първо място премахване на клаузата take-or-pay, според която задължително купуваме минимум 80% от договорените количества. Второ е отвързване на цената на газа от тази на петрола, а тя да се определя от конкуренцията и да се свърже с цената на някоя от европейските газови борси. Третото условие е да се намалят количествата от три на два милиарда кубични метра газ годишно".

"Булгаргаз" остава 100% монополист на пазара в България. Не е ясно кой ще купува на газовата борса. Има страхове, че може да се повтори ситуацията с борсата за електрическа енергия", посочи още експертът.

 

„Балкански поток е ПР-трик да не се наричат нещата с истинските им имена. А истината е, че това е тръбопоровод на "Газпром". Той ще бъде финансиран от "Газпром" и построен от фирми, близки до "Газпром" и ние ще платим сметката, за да може компанията да диверсифицира своите пътища за доставка на газ към Европа“.

"Този проект се оценява на 3.6 млрд. лева, без да се включват таксите за обслужване в размер на 100 млн. лева годишно. Този проект ще разклати финансовата стабилност на цялата енергетика", заяви още Владимиров..

„Решенията в сектор енергетика се взимат без анализ, под политически натиск и в полза на конкретни икономически интереси – това е, което се нарича завладяна държава“.

"България ще замени зависимостта от Украйна с подобна от Турция. Ако има повторение на кризата между Русия и Турция от 2015 г., то много е вероятно и повторение на газовата криза от 2009 г.", припомни фактите Мартин Владимиров.

Според него Украйна не може да бъде игнорирана като фактор в преноса и съхранението на газ и "Газпром" отлично знае това.

Очаквайте видео с цялото интервю.