В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Необходимо е да има ефективен съдебен контрол

Екатерина Баксанова, правен експерт в ИПИ, В развитие, 24.10.2019

19:11 | 24 октомври 2019

Вижда се, че Иван Гешев още преди самия избор за нов главен прокурор очерта идея, че има врагове, срещу които трябва да се бори. Това е в противоречие с презумпцията за невиновност. Този тип нахаканост и манталитет са вредни за върховенството на правото. Това мнение изрази Екатерина Баксанова, правен експерт в Института за пазарна икономика (ИПИ), в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Не съм сигурна, че има интрига при избора на нов главен прокурор, тъй като той е предизвестен. Очаква се Гешев да бъде избран. Беше направен паралел с избора на Сотир Цацаров. И в двата случая се знаеше избора и преди самата номинация на Висшия съдебен съвет (ВСС)".

Екатерина Баксанова напомни, че сега има един кандидат за позицията, докато при избора на Сотир Цацаров имаше още двама кандидати - Борислав Сарафов и Галина Тонева. "Сега властта дори не се старае да създаде впечатление за състезание, нито има съпротивителни сили", посочи още тя.

"17 гласа са достатъчни за избора. Прокурорската колегия единодушно номинира Гешев".

По думите на правния експерт няма проблем делата на прокуратурата да са в ръцете на прокуратурата, стига да няма злоупотреба с власт и служебно положение. За целта според Баксанова са необходими механизми за гарантиране на отчетност като ефективен съдебен контрол.

"В момента гражданите живо се интересуват от дейността на прокуратурата и съдебната власт", отчете Екатерина Баксанова като положителен факт.

"За първи път ще имаме главен прокурор, който е от кариерата", бе другият позитив, който изтъкна гостът.

Екатерина Баксанова подчерта и важността на ролята на президента, определяйки, че тя попада във втората фаза от избора на главен прокурор.