В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Даниел Лакайе: Синхронизираното икономическо забавяне е заблуда

Д-р Даниел Лакайе, професор по глобална икономика, В развитие, 24.10.2019

15:25 | 24 октомври 2019
Д-р Даниел Лакайе, професор по глобална икономика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Даниел Лакайе, професор по глобална икономика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма как всички държави по света да имат синхронизиран икономически растеж, както и няма как да изпадат в рецесия по едно и също време. Има много фактори, които влияят за това, заяви д-р Даниел Лакайе, професор по глобална икономика, по време на четвъртата конференция на Bloomberg TV Bulgaria The Next Big Thing, част от която беше излъчена в предаването „В развитие“.

"Тъй като политиците и институциите вече създадоха заблудата за синхронизиран глобален растеж, то трябва да оправдаят и идеята за синхронизирано глобално забавяне. Тук се вадят двата коза - търговските войни на американския президент Доналд Тръмп и Brexit", посочи Лакайе. Според него обаче, ако в момента говорим за търговска война, то тя е активна от 2001 г. или я няма изобщо.

„Митата върху стоманата бяха въведени от администрацията на Джордж Буш, тези върху соларните панели са от управлението на Барак Обама. Протекционистичните мерки пък се увеличиха в периода между 2001 и 2016 г.“.

Според Лакайе несигурност около търговската война не съществува.

„Абсолютно сигурно е, че протекционистичните мерки ще продължат да се увеличават в целия свят. Някои страни могат да го направят агресивно като Тръмп, докато други могат да използват метода на Европейския съюз, който отрича протекционизма, но въвежда стотици страници с регулации“, посочи експертът.

Според Лакайе има причина за глобалната несигурност и тя е, че цената и количеството на парите не отговарят на това, което виждаме в икономиката. 

Повече по темата очаквайте във видео материал.