В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Джеръми Шапиро: Преизбирането на Тръмп ще повиши конкуренцията между САЩ и Европа

Джеръми Шапиро, научен директор на Европейския съвет по външни отношения, В развитие, 21.10.2019

20:41 | 21 октомври 2019
Обновен: 22:17 | 31 май 2020
Джеръми Шапиро, научен директор на Европейския съвет по външни отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Търговската война между САЩ и Китай ще има негативно влияние върху Европа. Ако тя разшири обхвата си, както вероятно ще стане през следващите една-две години, особено ако Доналд Тръмп бъде преизбран за президент на САЩ, ще се увеличи американо-европейската конкуренция. Това каза Джеръми Шапиро, научен директор на Европейския съвет по външни отношения, в интервю за репортера Хюлия Айваз, излъчено в предаването “В развитие”.

Според Шапиро няма добър изход от преговорите между САЩ и Китай.

“Това, което САЩ искат от Китай, е фундаментална преориентация на китайската икономика. А това наистина не може и няма как да се постигне”.

По думите на експерта светът навлиза в ерата на по-голяма геополитическа конкуренция, а политиците в много различни страни вече все повече използват икономически инструменти за геополитически цели.

“Русия го прави от доста време, като използва петрола и природния газ като инструмент за създаване на геополитическо въздействие в страни като Украйна и дори България”, посочи Шапиро.

Той добави, че САЩ също го правят, използвайки централната си роля във финансовата система за създаване на геополитически ефект върху санкциите за Иран например.

“И Китай го направи съвсем наскоро, когато каза на NBA и на всички по света, че никой не може да има мнение по въпроса за Хонконг, ако иска да прави бизнес в Китай”, добави той.