В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Иван Нейков: Търси се по-висока квалификация за все повече работни места

Иван Нейков, бивш социален министър, В развитие, 18.10.2019

14:58 | 18 октомври 2019

Огромна част от компаниите произвеждат повече с по-малко работници в сравнение с периода преди кризата. Тенденцията е за все повече работни места да се търси все по-висока квалификация дори и от тази, която формално е достатъчна за съответната работа. Това каза Иван Нейков, бивш социален министър, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

"Милиони работни места в Европейския съюз се заемат въз основа на нови форми на полагане на труд. Те са коренно различни от традиционната работа с 8-часов работен ден".

„Трябва да се подготвим за новите форми на труд. Ако обърнем гръб на тази тенденция, ще има проблем“, коментира Нейков.

"Между 100 и 300 хил. души нито учат, нито работят. Работодателите не взимат тези хора на работа, защото те не могат да докажат своите знания и умения. С много лека ръка казваме, че не са ни необходими и че ще бъдат заместени. Но с кого? Внасянето на чуждестранни работници не е пътят. Това не решава проблема".

"През следващите 15 години в България ще са необходими поне 300 хил. души, които да се появят на пазара на труда. Не може да се осигурят с чуждестранна работна сила", обясни той.

"Една от най-важните задачи на пазара на труда трябва да бъде създаването на инструменти как да се съберат на едно работно място възрастният и младият работник. По този начин ще може младият работник бързо да получи необходимите знания и умения".

Вижте целия разговор във видеото.