В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Cobden Partners: Краят на еврото наближава

Гордън Кер, основател на Cobden Partners, В развитие, 17.10.2019

18:31 | 17 октомври 2019
Обновен: 18:31 | 17 октомври 2019
Гордън Кер, основател на Cobden Partners. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Гордън Кер, основател на Cobden Partners. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията е изключително ясна и вече се вижда краят на еврото. Той може да настъпи след 3 или 5 години например. По-добре ще е за всички, ако периодът е по-кратък. Това каза Гордън Кер, основател на Cobden Partners, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Еврото най-вероятно е валутата с най-много недостатъци след аржентинската и венецуелската“, смята Кер.

„Еврото никога не е било обект на единни правила. Те винаги са писани двустранно - първо правителствата не могат да бъдат финансирани от Европейската централна банка, но при определени условия могат... Създаването на еврото доведе до много бързо увеличаване на дълга в много страни. Без еврото Гърция никога нямаше да изпадне в кризата, в която изпадна“.

Според госта федерализацията е единственият способ, който може да спаси единната валута. „Няма много действия в тази насока обаче“, добави той.

„Голямата надежда за федерализация е във френския президент Еманюел Макрон, който се опитва да поднови Европейския проект. Това обаче значи много големи и резки усилия“.

По думите на Кер успех на идеите на Макрон е трудно постижим заради лидери като Матео Салвини в Италия и политици като Найджъл Фараж във Великобритания, който според множество проучвания може да спечели властта в Кралството.

„Всяка страна от ЕС има нужда от резервен план за своята валута“.

Гостът коментира и желанието на България за присъединяване към еврозоната. Според него страната ни е много високо в класацията за добре контролирана банкова система въпреки проблемите, които има.