В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

За преодоляване на кризата България използва бюджета и насочване на инвестициите

Проф. Митко Димитров, ИИИ при БАН, В развитие, 16.10.2019,

20:18 | 16 октомври 2019

Международният валутен фонд (МВФ) оряза за пети пореден път прогнозите си за глобалния растеж за 2019 г. заради по-широкообхватно забавяне в големите икономика на фона на напрежението в търговията. Световната икономика ще нарасне с 3% тази година, което е под оценката от юли за повишение с 3,2%. Прогнозата за 2020 г. е снижена от 3,5% на 3,4%.

Намаляват се темповете на глобалния икономически растеж, но те все още са положителни, което не означава, че някои страни не могат да имат отрицателни темпове. Освен това държави, които имат резерви, могат да си позволят фискални стимули - като Германия и Италия, например. От друга страна, въпросът не е в количеството разходи, а в ефективността им. Това мнение изрази проф. Митко Димитров, Институт за икономически изследвания при БАН, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Като изключим глобалните фактори, остава да обърнем внимание на една цикличност, която винаги присъства в пазарната икономика. След Втората световна война повечето правителства в развитите страни обаче успяха да я преодолеят".

"Освен политическото влияние върху икономиката остава да видим съпротивителни сили във всяка една страна", смята гостът.

По думите на професор Димитров в макроикономически план България е в добро положение по отношение на външен дълг, на баланс, инфлация, безработица.

"За преодоляване на кризисни моменти в икономиката в повечето от страните се използват лихвените проценти, а в България за това ни помагат бюджетът и внимателното насочване на инвестициите".

Вижте видео материал с целия разговор.