В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

На старта на сезона на отчетите липсва единна посока на пазарите

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg, В развитие, 15.10.2019

15:42 | 15 октомври 2019
Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Щатските борси отчетоха понижения в понеделник на фона на това, че има съмнение дали има основания за достатъчно оптимизъм в търговските преговори. В същото време азиатските пазари не намериха единна посока, а европейските отвориха на зелено. Трудно обаче можем да говорим за тенденция, че борсите реагират по различен начин в началото на новата седмица. Всичко това се случва в контекста на очаквания старт на сезона на отчетите през третото тримесечие на 2019 г. и ред други фактори като Brexit, коментира д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Доналд Тръмп заплаши Турция с много сериозни санкции против военната операция в Сирия. Мерките се оказаха по-меки отколкото очакваха пазари в крайна сметка", посочи д-р Иванова.

Магдалена Иванова уточни, че тази сутрин турската лира е поскъпнала спрямо долара.

"Но през изминалата седмица тя бе най-слабо представящите се валута на развиващите се пазари", допълни тя.

Великобритания

"Британската валута днес поскъпва с близо 0,5% спрямо еврото и американския долар. Поскъпването на паунда се отразява негативно на FTSE 100, където са включени основно експортно ориентирани компании".

"Вероятно няма да видим рецесия във Великобритания, но икономиката на страната все пак се забавя", твърди д-р Иванова.

Магдалена Иванова заяви още, че последните данни от Китай са за слаб износ и внос, което натежава върху търговията с петрол и търсенето.

"По-късно вчера стана ясно, че индустриалното производство в еврозоната e отчетеlo незадоволителни резултати", поясни още тя.

Вижте целия разговор във видеото.