В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Никола Янков: Инвестиционната карта се преначертава по стратегически интереси

Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвета на директорите на Expat capital, В развитие, 14.10.2019

13:59 | 14 октомври 2019
Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвета на директорите на Expat capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвета на директорите на Expat capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

При положение че ескалацията между САЩ и Китай ще продължи, големите китайски компании ще са ударени най-лошо. От тази гледна точка е разумен ход превантивното изтегляне на американските капитали от китайски акции. Така ще се ограничат евентуални негативни последици от задълбочаване на търговския конфликт, заяви Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвета на директорите на Expat capital, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Доналд Тръмп е доста последователен в своята политика спрямо Китай. Новата външна американска политика дефинира Китай като основен стратегически противник на САЩ в глобален план. Капиталовите пазари са естествено продължение на тази политика. Тръмп преди 10 дни ограничи възможността държавни пенсионни фондове от САЩ да инвестират в китайски активи и предложи пакет от мерки, с които да забрани достъпа на китайски компании до фондовия пазар в САЩ".

"Догодина е изборна година и резултатите на американските инвестиционни фондове са важни", уточни Никола Янков.

Янков посочи, че Барак Обама е бил първият президент, който по-масово е започнал да използва тактиката за санкции и забрани на американски инвеститори да правят бизнес в съответна друга държава или група компании.

"Тръмп го направи като основна политика. Забелязва се преначертаване на инвестиционната карта по стратегически интереси", допълни гостът.

Китай - гробище за наивни западни инвеститори?

"Китай все пак не иска да се изолира от света, а да се интегрира глобално. Тя е все по-малко зависима от експорта в западните държави и все повече зависи от местното потребление. Това провокира американската администрация за ограничаване на растежа в Китай".

"Не сътрудничеството, а противопоставянето ще е основната отличителна черта в отношенията между САЩ и Китай", изтъкна Никола Янков.